Thema Hengelsport

In Hongarije komen zo'n 80 vissoorten voor, in de meest uiteenlopende type wateren.

Er wordt veel op karper gevist, vooral graskarper kun je er vangen. Verder alle bij ons te vangen vissoorten, maar ook de meerval en de dwergmeerval, de houting, marene, sterlet, barbeel, zonnebaars, tevens de Oost-Europese variant van onze snoekbaars etc.

Visvergunning

Om in Hongarije te mogen vissen moet u in het bezit zijn van een Visakte (voor Hongarije) en een Regionale Vergunning. Deze documenten kunt u verkrijgen bij de Vis- en hengelsport organisaties die de controle uitvoeren over de visrechten. Meestal verkopen deze beide documenten.

In Velence:

Het is belangrijk te weten dat de visakte het gehele jaar geldig blijft. U kunt derhalve het gehele jaar lang meerdere regionale vergunningen kopen met één en de zelfde Visakte, u dient deze dan wel te laten zien. Overigens is de regionale vergunning slechts geldig gedurende de dag of periode welke daarop vermeld staat.

Informatie over de adressen, de minimale afmetingen van de verschillende vissoorten en de gesloten tijden van de verschillende vissoorten etc. kunt u nazien op de website van de "Nationale Hongaarse Vis Federatie", volg de volgende link:http://www.mohosz.hu/velencei_to.html (Deze link opent een website in een nieuwe pagina.)

In de plaats Velence kunt u de vergunningen verkrijgen bij de KUKACKA Horgászbolt aan de  Enyedi ut nummer 17/a in Velence, of bij de Fogas Horgászbolt aan de Fő út nummer 16. in Velence.

Beide adressen liggen op resp. 1km en 2km afstand van het "Zonnehuis" resp. "Wijnhuis".de vergunningen verkrijgen bij de KUKACKA Horgászbolt aan de  Enyedi ut nummer 17/a in Velence, of bij de Fogas Horgászbolt aan de Fő út nummer 16. in Velence.

Een weekvergunning voor een volwassene kost een tientje of drie. Je mag dan overal vissen, en met maximaal drie hengels, alle aassoorten zijn toegestaan (ook levende visjes). Vergunningen kun je vaak ook aan de ingang van de campings of op de postkantoren krijgen, evenals boekjes met reglementen.

Beknopte regelgeving

De volwassen hengelaar (18 jaar of ouder) mag met twee hengels vissen terwijl de jongere vissers maar 1 hengel mogen gebruiken. Per hengel mogen maximaal 3 haken gebruikt worden.

Een volwassen hengelaar mag, met een enkele uitzondering, maximaal 5 vissen per dag vangen van de soorten waarvoor een minimale vislengte geldt. Van deze 5 mogen er slechts 3 van de dezelfde soort zijn.

Van alle overige vissen mag maximaal 10 Kg per dag gevangen worden. De laatste vis mag deze 10 Kg grens doen overschrijden.

De jongere vissers mogen maximaal 3 vissen vangen, uit de lijst van vissen met een minimale lengte, waarvan er maximaal 2 vissen van dezelfde soort mogen zijn. In verschillende wateren gelden verdere beperkingen. U dient dan ook altijd te informeren naar de regels.

Vis seizoen

In onderstaande tabel is aangegeven op welke vis in welke periode niet mag worden gevist.

Soorten

Gesloten seizoen

Grootte

Snoek15 februari - Maart 3040 cm
Roofblei01 maart - 30 april40 cm
Snoekbaars01 maart - 30 april30 cm
Baars01 maart - 31 mei20 cm
Karper02 mei - 15 juni30 cm
Graskarper-40 cm

Meerval kleiner dan 80cm.

02 mei - 15 juni

50 cm

Visstekken

Het Velencemeer  is een echt paradijs voor vissers. De vis is zowel kwalitatief als kwantitatief rijk aanwezig. Het water is rijk aan karpers, meerval, paling en snoekbaarzen. Een paling van 3 tot 5 pond is geen uitzondering, evenals een snoekbaars van 75 cm.  In het midden van het water mag er niet gevist worden, maar in de kleine kreken van de rietvelden zitten dozijnen vissers op hun prooi te wachten. Het meer mag alleen bevaren worden met roeiboten en elektrisch aangedreven motorbootjes. Gewone motorbootjes zijn allemaal verboden, alleen de politieboten mogen er varen.

De Balin (Roofblei)                               De Csuke (Snoek)                               De Fogassullo (Snoekbaars)              De Ponty (Karper)